Mar 22, 2009

最爛GAG IQ 題

有 D 之前都post過 ~~

1.隆胸兩邊隆哂要一萬,但隆一邊只需三千,估一四字成語
Ans:一波三折

2.話說有架飛機比人騎劫,d乘客會對劫機者講d咩呢?估一手機品牌
Ans:Nokia(落機呀∼)

3.補時贏波,估一汽車品牌
Ans:保時捷

4.話說有間名牌鋪頭一折大減價,有個女人走左入去掃貨,但佢買完出黎之後就死左
佢究竟點死?
Ans:抵死

5.點解BB唔識笑?
Ans:因為可以笑的話,不會哭

6.拉乜野可以學到野?
Ans:Library

7.鍵盤入面邊個掣最靚仔?
Ans:F4

8.L訓低左會變成咩?
Ans:Aeroplane(L平)

9.咩毛最普通?
Ans:Normal

10.點解晌船上唔可以講笑話?
Ans:因為個海聽到會笑,咁就會引起海潚

11.小明自己做暑期作業,第二日,佢死左,點解?
Ans:因為自作業,不可 活

12.天空之城,估香港一地方名
Ans:堅尼(離)地城

13.麥當勞叔叔個頭,估一國家名
Ans:緬甸(免電)

14.邊兩個英文字母最難教?
Ans:C、E,因為EC難教

15.學生最怕乜野魚?
Ans:東星班(Don’t升班)

16.乜野豬得一隻腳?
Ans:珍寶珠

17.魚無腳,蟹無翼,咁蝦無咩?
Ans:太郎

18.魚蛋粉入面有魚蛋,咩粉入面有雪糕?
Ans:Seven

19.有乜野唔可以擺入雪櫃?
Ans:秘密,因為不能說的秘密

20.承上題,邊個電視藝人唔梳得頭?
Ans:朱咪咪,因為不能梳的咪咪(不能說的秘密同普通話讀)

21.菠蘿係黃色,咁咩蘿係綠色?
Ans:Keroro

22.麥兜自己沖涼,估一近代文學作家名
Ans:朱自清

23.英文有廿六個英文字母,當E同T走左之後,會剩低幾多個英文字母?
Ans:21個,因為ET搭UFO走左

24.恐怖分子下面係乜野?
Ans:恐怖分母

25.承上題,咁中間係乜野?
Ans:恐怖分線

26.足球姓祝,籃球姓藍,咁柔道姓咩?
Ans:姓誕,因為又到聖誕,又到聖誕∼

27.大口仔搽紅唇膏,估一英文生字
Ans:Direction(大red唇)

28.六減二幾時等於零?
Ans:做六gei手勢果時

29.有怪獸入侵地球,我地應該點做?
Ans:唱進行曲(超人的主題曲歌詞:這進行曲,一高奏,妖怪便逃走∼)

30.恭喜發財,估一國家名
Ans:比利時(比利是)

31.NDS同PSP對打,邊個會贏?
Ans:NDS,因為NDS係屈機(摺機)的

32.點解撩耳仔會好開心呢?
Ans:因為Happy New Year∼

33.冬甩個爸爸係邊個?
Ans:多啦A夢(片尾曲:冬甩個爸爸,冬甩個爸爸,多啦A夢)

34.晌多啦A夢入面,邊個人大個左會做醫生?
Ans:小夫

35.晌多啦A夢入面,老師病左會傳染比邊個?
Ans:大雄,因為野比大雄

36.承上題,佢最先傳染比邊個?(唔係多啦A夢人物)
Ans:小新,因為野原新之助

37.多啦A夢姓咩?
Ans:吳(片頭曲:多啦A夢唔∼)

38.點解多啦A夢成日話睇唔到野?
Ans:因為佢伸手不見五指

39.點解呢個世界上有東京、南京、北京但無西京?
Ans:因為西經比唐三藏拎左

40.Hello Kitty見到Dear Daniel塊面上有個交叉,點解Kitty會打Daniel一巴?
Ans:因為個交叉係Miffy個口

41.地球爆左, 咁要走去邊度?
Ans:地球gei右邊

42.咩動物識打桌球?
Ans:鷹,因為鷹識桌球

43.九加四幾時等於一?
Ans:睇時針吧

44.一個中文字,分起來會很爽,合起來會很痛,猜動詞(18+)
Ans:咬

45.廣東出冬瓜,廣南出南瓜,廣西出西瓜,咁廣北會出咩?
Ans:出聲,因為講不(廣北)出聲

46.咩生果唔打字?
Ans:蕉,因為不打字蕉

47.有咩老鼠得兩隻腳?
Ans:米奇老鼠

48.承上題,有咩鴨得兩隻腳?
Ans:所有鴨(包括唐老鴨)

49.如何用三盞燈同一張凳營造一個緊張氣氛?
Ans:燈燈燈凳

50.柴、米、油、鹽,有邊樣唔係八十年代gei產品?
Ans:油,因為油不是八十年代∼

51.夫差係吳國人,西施係越國人,咁勾踐係咩人?
Ans:劉松仁

52.麵包A、B、C、D,邊 個包係苦?
Ans:C,因為麵包師傅(C苦)

53.一加一幾時會等於三?
Ans:錯果時

54.晌咩時候零會大過二,二又會大過五?
Ans:猜包剪鎚果時

55.咩動物會撕爛條鰻魚?
Ans:蛇,因為余斯曼(蛇撕鰻)

56.小明比大明養,咁大明比邊個養?
Ans:狗,因為久仰大名(狗養大明)

57.益力多係咩味架?
Ans:你今日飲左未

58.李雲迪最憎咩理髮產品?
Ans:美源髮彩,因為美源髮彩,冇得「彈」

59.阿明同阿珊去打劫銀行,但事敗逃亡
但d警察追捕果時唔追阿明,淨係死追阿珊,點解呢?
Ans:因為喜瑪拉雅山(起碼拉阿珊)

60.達文西密碼上面係咩?
Ans:達文西帳號

No comments: